Μυθολογία
(από Γ’ Δημοτικού)
Ο άνθρωπος των προϊστορικών χρόνων, στην προσπάθειά του να ερμηνεύσει τη δημιουργία του κόσμου, τα φυσικά φαινόμενα, τη δική του προέλευση, επινόησε ένα ολόκληρο σύμπαν από μύθους που εξηγούσαν ό,τι ήταν πέρα από τις γνώσεις και τη λογική του και συνδέονταν άμεσα με τη θρησκεία του. Σταδιακά προστέθηκαν γνωστικοί μύθοι, αλληγορίες, αφηγήσεις για πρόσωπα που υπερέβαιναν το μέτρο.
Σήμερα, η αφήγηση των μύθων εξακολουθεί να ασκεί γοητεία και ο πλούσιος κόσμος της μυθολογίας αποδίδεται σε βιβλία για παιδιά, γραμμένα από Έλληνες και ξένους συγγραφείς, βιβλία γνώσεων, βιβλία μυθοπλασίας, αλλά και βιβλία γνώσεων με έντονα χαρακτηριστικά μυθοπλασίας.
Κατά την επιλογή των βιβλίων έγινε προσπάθεια να περιληφθούν αντιπροσωπευτικοί ελληνικοί μύθοι με θέματα όπως: η γέννηση του κόσμου και των πρώτων οντοτήτων για την ερμηνεία των φυσικών φαινομένων· η γέννηση των θεών, οι μεταξύ τους διαμάχες, η διεκδίκηση της εξουσίας, οι περιπέτειές τους, οι χαρακτήρες τους, οι σχέσεις τους με τους ανθρώπους, οι μεταμορφώσεις τους· η δημιουργία του ανθρώπου, οι ήρωες και τα κατορθώματά τους, τα παράξενα πλάσματα που αντιμετώπισαν, τα ταξίδια τους, οι άνθρωποι που υπερέβησαν το μέτρο, είτε επειδή είχαν κάποια ιδιότητα που έμοιαζε θεϊκή, είτε διαπράττοντας ύβρη, η μοίρα. Τέλος, σε κάποια βιβλία περιέχονται στοιχεία που συνδέουν τη μυθολογία με την ιστορία, την αρχαιολογία, τις τελετουργίες και τη γεωγραφία.
To θέμα ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ υποστηρίζει το Εργαστήριο Δεξιοτήτων ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ